Cordoba


Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Córdoba en is gesticht door de Romeinen. De stad ligt 90 minuten van Villanueva de Tapia, 120 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het aantal inwoners bedraagt ca. 320.000 het is de derde grootste stad van Andalusië. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden in de zomer. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het meest bijzondere van de stad is toch wel de Mezquita, een gigantische kathedraal wat ooit begon als de belangrijkste moskee van West Europa, maar later werd omgebouwd tot een kathedraal door de Christenen. Het bijzondere van dit bouwwerk, is dat de kathedraal gebouwd is in het midden van de voorheen moskee. Deze moskee bestond uit een gebied met 1260 grote zuilen waarvan er 400 zijn verwijderd voor de kathedraal. De 860 evenwijdig geplaatste marmeren zuilen ondersteunen de dubbele bogen, wat een uniek spel met licht en schaduw oplevert Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen.

In de wijk Juderia vind je talloze leuke winkeltjes, waar je spulletjes vindt met Arabische invloeden. Ook vind je in deze wijk de oude synagoge. Andere leuke bezienswaardigheden zijn: De Romeinse brug over de Guadalquivir. Het 'Alcazar de los Reyes Católicos' (de Burcht van de Katholieke Koningen), een 15e-eeuws slot met prachtige tuinen en de ruïnes van Medina Azahara. De Semana Santa(week voor pasen) zal je niet ontgaan als je tijdens deze heilige week in Córdoba bent. Overal in de stad worden namelijk tientallen processies gelopen. De verschillende broederschappen dragen heilige beelden rond de stad. Er wordt gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Deze traditie is al eeuwenoud en wordt in het kerkelijke Córdoba flink hoog gehouden.

De eerste twee weken van mei moet je beslist eens naar Córdoba toe gaan, dan is de stad één en al kleur, wat wat je dan ziet is uniek, de bewoners van de stad stellen hun tuinen open voor publiek tijdens het patio festival. De bewoners dingen mee in verschillende catogorieën naar een prijs en iedereen wil winnen. Meer dan 200 patios zijn er dan te bewonderen, de patio’s worden ook s’nachts verlicht, een sprookje om te zien. Daarnaast wordt er natuurlijk vollop feest gevierd, met flamingo shows en dichters die de prachtigste gedichten voorlezen tot de laatste uurtjes in de avond. De auto kan je gratis bij de Eroski supermarkt parkeren daarvandaan loop je in 15 min langs het water naar de stad toe.